Aafje is een van de weinige ouderenzorgorganisaties binnen de regio met een gespecialiseerde ICT-afdeling. Het verpleegoproepsysteem (VOS) vroeg om een toekomstgerichte update. “Onze VOS ging niet echt mee met de tijd. Het was een recht toe, recht aan systeem wat innovatie en groei beperkte,” zegt Annick Woldring, Functioneel Beheerder VOS bij Aafje. “We zochten een platform om flexibel per doelgroep te bekijken wat we in de toekomst wel en niet invoeren.”
Ook zochten ze naar een fysieke ruimte om nieuwe ontwikkelingen goed te testen en medewerkers te trainen. “Met onze ICT-afdeling bedienen we 20 zorglocaties, elk met hun specifieke behoeftes,” zegt Sander van Lammeren, Projectleider ICT bij Aafje. “De meeste afdelingen lenen zich niet om live aanpassingen te testen. Hiervoor is de doelgroep veel te kwetsbaar, denk aan de dementie- of crisisafdeling. Ook willen we onze zorgcollega’s niet continu belasten met veranderingen. Ze hebben het al druk genoeg. Zo ontstond het idee voor het Skillslab, dat biedt hier perfect uitkomst voor.”
Realistisch testen en trainen
Na marktonderzoek kwamen ze als passend platform bij iQ Messenger uit en via die weg weer bij AMR ICT als implementatiepartner. Sander: “Na een 4-tal locaties te hebben voorzien van de VOS-oplossing, kwamen we tot de conclusie dat het hebben van een testomgeving een vereiste is. In het uiteindelijke Skillslab maakten we een replica van de huizen. Zo kunnen we het meest realistisch ontdekken wat werkt en wat niet. Ook kunnen we zo onze collega’s trainen. Samen met AMR ICT gaven we vorm aan de inrichting van de ruimte,” zegt Sander. Het Skillslab is inmiddels uitgerold en in gebruik genomen. Tot nu toe zijn de reacties positief.
Het Skillslab geeft Aafje niet alleen de gelegenheid om hun medewerkers te trainen en updates eerst te testen om daarna pas in de praktijk toe te passen. Ook is van afstand alles in te monitoren en bij te stellen. “We zijn de mogelijkheden met AI aan het onderzoeken, om mee te denken en het uit te proberen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het hier testen!” zegt Annick.
Annick: “Nu kunnen we innovaties gaan testen en eventueel daarna implementeren. En we kunnen dit doen zonder dat we hiervoor gelijk een belastend beroep op de verpleging moeten doen. We lopen letterlijk naar boven om te kijken wat een melding doet.” Sander: “De jongens van AMR ICT komen naar de locatie en denken echt mee. We groeien elk project steeds meer naar elkaar toe. Dit maakt dat wij elkaar ook steeds meer gaan begrijpen. Het zijn technisch slimme jongens.”