Leestijd: 2 min.
Stel, u of uw partner is net bevallen van een prachtig kindje, dan wilt u daar natuurlijk zo vaak en zo dicht mogelijk bij in de buurt zijn, zeker bij complicaties of als extra zorg nodig is.
Vroeger verbleven moeder en kind op een zaal, of werden uit elkaar gehaald; in sommige ziekenhuizen is dit nog steeds zo. Gelukkig zien wij een mooie ontwikkeling in ziekenhuizen die innoveren, gaan verbouwen of bij nieuwbouw. Het Vrouw en Kind Centrum (VKC).
Waar voorheen de zaalverpleging normaal was, zie je nu steeds vaker gezinskamers, of -suites. Moeder en kind verblijven dan samen op een kamer, waarvan de deur dicht kan. Privacy is dus geborgd.
Als verpleging wilt u natuurlijk wel weten wat er op de kamer gebeurt. Als moeder en kind samen op een kamer verblijven, kan de verpleging niks horen. Met slimme sensoren kunnen ze het huilen van de baby of de geluiden van de medische apparatuur waar moeder en/of baby op aangesloten is, wel horen. Apparatuur zoals monitoren, beademing of CTG met een medische integratie zijn belangrijk, die integratie zorgt er voor dat meldingen naar de devices van de verpleging worden gestuurd. Dit vraagt wel enige gewenning van het zorgpersoneel, ze schakelen nu om van zaalverpleging naar individuele kamerverpleging.
Al eerder hebben we een VKC geïmplementeerd bij het Spaarne Gasthuis. Daar staat gezinsgerichte zorg centraal. De mogelijkheden die een VKC biedt dragen bij aan het hechtingsproces van de baby. Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd door o.a. het OLVG over het belang van het samenzijn van moeder en baby. Ook bij Rijnstate erkennen ze dat.
Ons team werkt graag aan de implementatie van een centrum voor vrouw en kind, bij Rijnstate is dit zelfs de grootste afdeling binnen het ziekenhuis. Het telt 60 kamers met verschillende medische apparatuur.
Twee jaar geleden zijn we gestart binnen Rijnstate, voor verbouw en nieuwbouw, samen met de gebruiker, projectleider, klinisch fysici en ICMT. Eind vorig jaar kreeg het concreet vorm; wat gaan we inzetten, hoe maken we gebruik van de bekende technologie, welke integraties bestaan er al en welke nieuwe kunnen we maken?
Het was geen kwestie van inprikken en draaien. Onze engineer Neil Jansen is de vaste engineer bij dit project, hij is kind aan huis. Zijn dagen bestonden uit testen, heel veel testen, configureren en weer testen, daar hebben we bewust zes weken voor uitgetrokken
Inmiddels zijn vrijwel alle integraties en systemen opgeleverd.
De volgende stap is de Cpap, apparatuur specifiek voor baby’s, bijvoorbeeld beademing apparatuur. De integratie loopt nog, deze wordt binnenkort opgeleverd.
Waarom we dit soort projecten graag doen? Je hebt het gevoel echt iets wezenlijks bij te kunnen dragen. Vanuit het hart.