Snel innoveren dankzij Skillslab

Aafje

Snel innoveren dankzij Skillslab

Projectmanagement – Consultancy

Aafje is een van de weinige ouderenzorgorganisaties met een gespecialiseerde ICT-afdeling. Hun verpleegoproepsysteem (VOS) vroeg om een toekomstgerichte update. “Onze VOS ging niet echt mee met de tijd. Het was een recht toe, recht aan systeem wat innovatie en groei beperkte,” zegt Annick Woldring, Functioneel Beheerder VOS bij Aafje. “We zochten een platform om flexibel per doelgroep en afdeling te bekijken wat we in de toekomst wel en niet invoeren.”

Ook zochten ze naar een fysieke ruimte om nieuwe ontwikkelingen goed te testen en medewerkers te trainen. “Met onze ICT-afdeling bedienen we 14 locaties en de thuiszorg met elk hun eigen behoeftes,” zegt Sander van Lammeren, Projectleider ICT bij Aafje. “Sommige afdelingen lenen zich niet om live te testen. Hiervoor is de doelgroep veel te kwetsbaar, denk aan de dementie- of crisisafdeling. Ook willen we onze verpleging niet continu belasten met veranderingen. Ze hebben het al druk genoeg. Zo ontstond het idee voor het Skillslab, dat biedt hier perfect uitkomst voor.”

 

Realistisch testen en trainen

Na marktonderzoek kwamen ze als passend platform bij iQ Messenger uit en via die weg weer bij AMR ICT. Sander: “In het uiteindelijke Skillslab maakten we een replica van de huizen. Zo kunnen we het meest realistisch ontdekken wat werkt en wat niet en onze collega’s trainen. Samen met AMR ICT gaven we vorm aan de inrichting van de ruimte.” Het Skillslab is inmiddels uitgerold en in gebruik genomen. Tot nu toe zijn de reacties positief. “We hebben gelijk bij de implementatie van een verandering een spiegel naar de productie. Een soort van vergrootglas in een kleine ruimte,” zegt Sander.

Het Skillslab geeft Aafje niet alleen de gelegenheid om updates eerst te testen en daarna pas in de praktijk toe te passen. Ook is van afstand alles in te monitoren en bij te stellen. “We zijn de mogelijkheden met AI aan het onderzoeken en de crisisafdeling wil graag naar het Skillslab komen om eerst te oefenen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het hier testen!” zegt Annick.

Annick: “Nu kunnen we innovaties gaan testen en eventueel daarna implementeren. En we kunnen dit doen zonder dat we hiervoor een beroep op de verpleging moeten doen. We lopen letterlijk naar boven om te kijken wat een melding doet.” Sander: “De jongens van AMR ICT komen naar de locatie en denken echt mee. We zijn ook naar elkaar toe gegroeid tijdens dit project. Het zijn technisch slimme jongens, hahah.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Toegepaste technologiën

  • Vormgeven, monitoren en testen zorgruimtes

VERGELIJKBARE PROJECTEN